BARÜ, Bartın’ın ulaşım süreçlerine ‘akıllı ve sürdürülebilir’ çözümler üretecek
Bartın Üniversitesi (BARÜ) ihtisaslaşma çalışmaları kapsamında şehirdeki kurumlarla iş birliği içerisinde Bartın’ın ulaşım süreçleri için kalıcı çözümler üretecek.
Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan’ın başkanlığında “Bartın İli Trafik Sorunu ve Çözüm Önerileri”ne ilişkin bir toplantı gerçekleştirildi. Bartın Üniversitesi (BARÜ) Rektörlük Senato Salonunda düzenlenen toplantıya; Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, İl Emniyet Müdürü Ünsal Hayal, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ersin Aslan, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Uğur Karakaya, Belediye Başkan Yardımcısı Şamil Keser, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran, Karayolları 156. Şube Şefi Hakan Özdeğirmenci ve ilgili kurum yetkilileri katıldı.
BARÜ, şehrin ulaşım süreçlerine odaklanacak
Bartın’ın ulaşım süreçlerindeki ihtiyaçları ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıda; “Akıllı Ulaştırma Sistemleri”, “Trafik Akım Kuramı” ve “İş Birlikçi Taşıt Dinamikleri” gibi alanlarda çalışmalar yapan BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Silgu bir sunum yaptı. Bartın’ın mevcut durumu üzerinden bir değerlendirmede bulunan Dr. Silgu, dünyadan örnekler üzerinden nüfusun ve buna bağlı olarak araç sayısının artmasıyla yaşanan trafik yoğunluğuna dair gerçekleştirilen iyi uygulama örneklerini paylaştı.
Ulaştırma sistemleri hakkında bilgiler de veren Dr. Silgu; güvenlik, hız, düzenlilik, konfor, ekonomiklik ve çevreye uyum konularında bütüncül bir stratejiyle hareket edilerek yaşanan problemlerin en az seviyeye indirilebileceğini ifade etti.
Veri merkezi ve Dijital Yetkinlik Laboratuvarında çalışmalar anlatıldı
Bartın Valiliğinin koordinasyonunda, BARÜ’nün bilimsel danışmanlığında ve ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde sürdürülecek çalışmaların aşamalarıyla ilgili görüş alışverişinde bulunulan toplantının ardından Vali Arslan ve beraberindeki heyet bir dizi ziyaretlerde bulundu.
İlk olarak BARÜ’nün eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve bilimsel çalışmalarında tüm paydaşlarının kesintisiz olarak yararlanmaları ve haberleşmelerinin daha hızlı, sürekli ve güvenilir olması hedefiyle gerçekleştirdiği altyapı yatırımlarından biri olan Veri Merkezine geçildi. Burada büyük miktarlarda verinin toplanması, saklanması, işlenmesi ve dağıtılmasına olanak sağlamak amacıyla bilgisayar ve ağ donanımlarının yoğunlaştırıldığı çalışmalar aktarıldı.
Daha sonra Dijital Yetkinlik Uygulama ve Araştırma Laboratuvarına geçen heyete, Fen Fakültesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ramazan Yılmaz tarafından insan-bilgisayar etkileşimi, tasarım teknolojileri ve yapay zekâ destekli çalışmalar hakkında bilgiler verildi.
Siber Vatan Yetkinlik Merkezi ziyaret edildi
Vali Arslan ve beraberindeki heyet Kutlubey Yerleşkesi Kütüphane Binasında kurulan Siber Vatan Yetkinlik Merkezini de ziyaret etti. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, Kurumsal Yönetim Birimi Başkanı Recep Serkan Alkan, Kurumsal Yönetim Birimi Uzmanı Kadir Kağan İnaloğlu, Bartın Yatırım Destek Ofisini Koordinatörü Osman Bahadır Kalecik, Bartın Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Şahin Baş ile BARÜ Siber Vatan Koordinatörü Doç. Dr. Eyüp Burak Ceyhan’ın yer aldığı ziyarette, Siber Vatan Yetkinlik Merkezi bünyesinde yapılan çalışmalar anlatıldı.
Haber: Öğr. Gör. Dr. Mehmet Ceylan
BARÜ İletişim Koordinatörlüğü