image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ’de bağışıklık güçlendirici yeni formüller denenecek

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) TÜSEB tarafından desteklenen projesiyle farklı gıda bileşenleri etkileşiminin, bağırsak sağlığı ve bağışıklık güçlendirme noktasındaki faydaları incelenecek.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Buse Nur Derebaşı’nın yürütücülüğünü yaptığı, Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Ufuk Çelebioğlu’nun danışmanlığındaki proje, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ‘Yüksek Lisans Öğrencilerine Yönelik A2 Proje Destek Programı’ kapsamında desteklenmeye değer bulundu.

Fen Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü Arş. Gör. Sena Davran Bulut’un da çalışmalarıyla katkı sunacağı “Lacticaseibacillus rhamnosus Probiyotiği ile Fenolik Bileşik Syringic Asitin Etkileşiminin Araştırılması: Proteomik ve in silico Moleküler Doking Çalışmaları” başlıklı proje ile insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle kullanılan probiyotiklerle ilgili yeni formülasyonların faydaları araştırılacak. Sağlığa yararlı iki farklı gıda bileşeni olan; doğal antioksidan özelliği bulunan fenolikler ve probiyotiklerin birleşimi sonucu oluşan “sinbiyotik” adı verilen daha yararlı kombinasyonların, bağırsak sağlığı üzerindeki etkileri farklı yöntemlerle denenecek. Böylece projeyle farklı proteinlerin etkileşimleri sonucunda elde edilen çıktıların, yeni gıda formülasyonları ve Ar-Ge çalışmaları, sağlık ve biyoteknoloji alanındaki gelişmelere de katkı sağlaması hedefleniyor.

İnsan sağlığına yönelik geliştirilen bilim temelli yenilikçi çalışmaların önemine değinen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, ”Üniversitemizde sürdürülebilir hale getirdiğimiz araştırma ve bilim üretme ekosistemimize katkı sunan çalışmalarımızın artmasıyla gurur duyuyoruz. Bilginin üretime, üretimin topluma ulaşması hedefiyle uygun ve etkili çözümlerle geleceğimize değer katıyoruz. Bu noktada da sağlık alanında yeni formüllerin deneneceği TÜSEB destekli projemizin, gelecek süreçlerde başka yeni çalışmalara önayak olacağına inanıyor, bu düşüncelerle ‘Üreten Üniversite’ idealine katkı sunan çabaları dolayısıyla Doç. Dr. Hasan Ufuk Çelebioğlu, Arş. Gör. Sena Davran Bulut ile yüksek lisans öğrencimiz Buse Nur Derebaşı’nı tebrik ediyorum. Üniversite olarak hedeflerimize sundukları değerli katkılar için Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Sabri Gök ile Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bülent Karakaş’a teşekkür ediyorum. Sağlık bilimleri ve teknolojileri alanındaki stratejileriyle bizlere destek olan TÜSEB Başkanımız Prof. Dr. Hakan Eroğlu’na, bizleri daha iyiye ulaşma noktasında motive eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize şükranlarımızı sunuyorum” diye konuştu.


  • BARÜ ailesi bayramlaşma töreninde buluştu

  • Rektör Uzun’dan Ramazan Bayramı mesajı

  • BARÜ’lü milli sporcular gözünü 2024 Paris Olimpiyatlarına dikti

  • Rektör Uzun, basın mensuplarıyla iftarda bir araya geldi

  • BARÜ, BİRUS Projesiyle geleceği hedefliyor

  • BİRUS Proje ekibi, izleme takımıyla bir araya geldi

  • BARÜ’lü öğrenciler Ramazan ayı boyunca iftar sofrasında buluştu

  • BARÜ’de ‘Gazze ve Gönüllülük’ konuşuldu

  • BARÜ’de bağışıklık güçlendirici yeni formüller denenecek

  • BARÜ’nün BAKKA destekli projesinde imzalar atıldı