image/svg+xml
image/svg+xml

BARÜ’nün yeni nesil atık su filtreleme sistemi projesine British Council’den destek

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) yeni teknolojiler geliştirerek üreteceği atık su filtreleme sistemi projesi, British Council tarafından desteklenmeye değer görüldü.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) kuruluşunun 16. yılında önemli bir proje başarısına daha imza attı. Atık sulardaki antibiyotik kalıntıların temizlenerek bakterilerde artan antibiyotik direncinin önüne geçilmesini sağlayacak yeni teknolojiler geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapan BARÜ, İngiltere’nin Kingston Üniversitesi ile iş birliğine gitti. Ortak yapılan çalışmalarla “Sağlıklı İnsanlar, Hayvanlar ve Bitkiler-Güvenli ve Sağlıklı Toplumlar için Araştırma ve Yenilikler Yapmak” temasında sunulan projenin British Council tarafından desteklenmesi uygun görüldü.

Projeye 100 bin İngiliz sterlini bütçe verildi

Türkiye yürütücülüğünü BARÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Nakipoğlu’nun yaptığı “Türkiye'de Antibiyotik Direnç Krizinin Aşılmasına Yönelik Akuatik Ortamdan Antibiyotik Kalıntılarının Etkin Giderimi (Efficient Removal of Antibiotic Residues from Aqua Environment to Tackle the Antimicrobial Resistance Crisis in Turkey)” isimli projeye 100 bin İngiliz Sterlini bütçe verildi. Türkiye-Birleşik Krallık arasında bilimsel iş birliğinin geliştirilmesine yönelik TÜBİTAK ve British Council iş birliğinde yürütülen “Uluslararası Bilim Ortaklıkları-Araştırma İş Birlikleri Fonu (International Science Partnerships Fund-Research Collaborations Grant)” çağrısı kapsamındaki proje çalışmaları 24 ay sürede tamamlanacak.

Çevre dostu, sürdürülebilir, etkin, uygun maliyetli…

Proje ile Türkiye ve Birleşik Krallık’ta atık sudan antibiyotik kalıntılarının verimli bir şekilde giderilmesi için çevre dostu, sürdürülebilir ve maliyet-etkin bir prototip filtreleme sisteminin geliştirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda antibiyotik eliminasyon sisteminin etkin, sürdürülebilir, ölçeklenebilir ve mevcut atık su arıtım sistemlerine uyumlu bir şekilde geliştirilebilmesi için her iki ülkede de çalışmalar yapılacak. Türkiye’deki çalışmalar Bartın başta olmak üzere Batı Karadeniz Bölgesinde sürdürülecek ve atık sulardaki antibiyotik kirliliğinin arıtılması üzerine yoğunlaşacak.

Alanında önemli isimler projede yer alıyor

Yeni teknolojilerin geliştirileceği proje Türkiye’den başta dünyanın en etkili bilim insanlarından BARÜ Fen Fakültesinden Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran olmak üzere, Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Prof. Dr. Sakine Uğurlu Karaağaç ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Arş. Gör. Dr. Candan Eryılmaz'ın destekleriyle sürdürülecek. Proje boyunca Türkiye’de gerçekleştirilen çalışmalar Kingston Üniversitesinden bilim insanlarıyla yapılan toplantılarda konuşularak karşılıklı tecrübe aktarımında bulunulacak.

BARÜ’nün projesi desteklenen 10 projeden biri oldu

Projenin kabul edilmesi süreçlerinden bahsederek duyduğu mutluluğu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Nakipoğlu, BARÜ’nün ihtisaslaşma alanını kapsayan bir temada hayata geçirilecek çalışmanın Türkiye’den yapılan 137 başvuru arasından desteklenmeye değer bulunan 10 projeden biri olduğunu söyledi.

Nakipoğlu, “Yapacağımız çalışmalarla Cumhurbaşkanlığımız tarafından hazırlanan 12. Kalkınma Planı (2024-2028) 866.3. maddesinde belirtilen ‘Tüm atıkların insan sağlığına ve çevreye olan zararlı etkilerinin en aza indirilebilmesi için havaya, suya ve toprağa salımına ilişkin gerekli tedbirler alınacaktır’ politikasına katkı sunacaktır. TR81 Düzey 2 Bölgesinde yer alan BARÜ ile birlikte Karabük Üniversitesi ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinden araştırmacıların iştirakiyle gerçekleştirilecek projemizle daha yaşanabilir bir dünya hedefliyoruz. Bu düşüncelerle bizleri hep daha iyisi için teşvik eden Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Orhan Uzun’a teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca proje hazırlık sürecindeki destekleri için Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sayın Mehmet Zahmakıran’a, Dekanımız Prof. Dr. Sayın Bülent Karakaş’a ve tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

“Ortak yarınlarımıza değer katan çalışmalar yapmaya devam ediyoruz”

Üniversite olarak yaptıkları çalışmalarla bilim dünyasına ve ülkemizin geleceğine değer katma amacında olduklarını kaydeden BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise uluslararası ölçekte kabul edilen projenin üniversitenin araştırma ekosisteminde ulaştığı noktanın bir yansıması olduğunu söyledi.

Rektör Uzun, Türkiye’nin orta ve orta-yüksek teknolojide üretim yapan bir yapıdan yüksek teknolojide üretim yapan bir yapıya geçme hedefinde önemli başarılar elde ettiğini kaydederek “Türkiye Yüzyılında artık bilim ve teknoloji alanında süreçleri takip eden değil takip edilen bir ülke olma yolunda kararlı adımlarla ilerliyoruz. Bunu yaparken tüm bileşenlerimizle birlikte hareket ediyor, iş birliği içerisinde yarınlarımıza değer katmaya devam ediyoruz. Üniversitemizde oluşturduğumuz ekosistemle dünyada hızla ilerleyen araştırma ve yenilikçilik faaliyetlerinde ‘Biz de varız’ diyoruz. Bu düşüncelerle tecrübe ile birlikte büyük bir emeğin sonucu olan proje dolayısıyla Dr. Öğr. Üyesi Nakipoğlu’nu ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Adım adım geleceğe taşıdığımız stratejilerimize sunduğu katkı dolayısıyla Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran’a ve Dekanımız Prof. Dr. Bülent Karakaş’a teşekkür ediyorum. Ayrıca geleceğe olan yürüyüşümüzde desteklerini daima yanımızda hissettiğimiz YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ve YÖK üyelerimiz ile ‘Üreten Üniversite’ noktasındaki teşvikleri için TÜBİTAK Başkan Vekilimiz Sayın İsmail Doğan’a teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.



Haber: Öğr. Gör. Dr. Mehmet Ceylan

BARÜ İletişim Koordinatörlüğü

  • BARÜ, muhasebe ve finans alanındaki önemli isimleri ICAFR’24’te buluşturdu

  • BARÜ’nün projesiyle yenilenebilir enerji sistemleri güçlendirilecek

  • BARÜ, üniversite-sanayi iş birliğiyle micromobility araçların kentsel uygunluğunu araştıracak

  • BARÜ, öğrencilerini otogarda karşıladı

  • BARÜ’de eğitimde kalite hedefiyle adımlar atılmaya devam ediliyor

  • BARÜ’lü sporculardan halterde 8 madalya

  • BARÜ, Bartın Çayı Havzasını iklim değişikliğine uyum hedefiyle haritalandırıyor

  • BARÜ’lü milli halterci Kaan Kahriman Dünya Şampiyonasında 1 altın, 2 gümüş madalya aldı

  • BARÜ, kamu-sanayi-üniversite iş birliğini geliştiriyor

  • BARÜ’de ‘Ahilik Teşkilatı ve Önemi’ konuşuldu