image/svg+xml
image/svg+xml

Mağaraların Peynir Üretimine Kazandırılması Konuşuldu

Üniversitemiz Orman Fakültesi ile  Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından “Mağaraların Turizm ve Peynir Üretimine Kazandırılması” konulu bir panel gerçekleştirildi. Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Karadağ'ın yönettiği panelde; Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Akın "Geleneksel Peynir Üretimi", Fen Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Ufuk Çelebioğlu "Probiyotikler", Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlü Abdülsettar Bayram "Bartın Tarım Sektörü", Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Fatih Ayaz ile Fikri Boyacıoğlu "Obruk Peyniri ve Saha Faaliyetleri", Küre Dağları Milli Park Müdürlüğünden Yemilhan Atılgan "Mağaralar", serbest araştırmacı Hamdi Mengi ise "Alternatif Turizm Değeri Mağaralarımız" konularında konuştu.

Bartın’ı markalaştıracak unsurlar ortaya çıkarılmalı

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ticaret ve Sanayi Odası İl Danışmanı Doç. Dr. Gökhan Gündüz,  etkinliği “Bartın için ne yapabiliriz” sorusundan yola çıkarak düzenlediklerini söyledi. Bartın’da istihsal (üretim), istihdam, ihracat konularına odaklandıklarını vurgulayan Gündüz, bu konuların çözülmesi gereken öncelikli konular arasında yer aldığını belirtti. Bartın’ın dinamiklerinin incelendiğinde Bartın’ı markalaştıracak unsurların henüz ortaya çıkarılmamış olduğuna dikkat çeken Gündüz, “ Bartın’ı markalaştıracak Malatya’nın kayısısı, Kayseri’nin pastırması, Bursa’nın İskender kebabı gibi unsurları ortaya çıkarmak gerekiyor” dedi.

Bartın’da 3 işletmede toplam 4 bin 640 ton peynir üretildi

Panelin ilk konuşmacısı olan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdülsettar Bayram, Bartın’da süt üretimine yönelik bilgiler verdi. Bartın’da 2016 yılında Bin 805 sağmal hayvandan 51 bin 684 ton süt sağıldığını belirten Bayram, sağılan sütün 36 bin 550 tonunun işlendiğini bunun ise toplam sağılan sütün yüzde 70’i olduğunu aktardı.  3 işletmede toplam 4 bin 640 ton peynir üretildiğini ifade eden Bayram, Divle (Obruk) peynirinin üretildiği bölgeye değer kattığına değindi.


Mağara peynirciliğini anlattı

Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Akın ise mağaralarda peynir olgunlaştırma hakkında konuştu. Mağaralar kullanılarak basamaklı olgunlaştırma gerçekleştirilebileceğini belirten Akın, “ Ancak, mağarada peynirin olgunlaşması için mağaranın bulunduğu yerin ve mağaranın içinin sıcaklığı, nisbi nemi ve mağaradaki hava sirkülasyonu ile olgunlaştırılacak peynirin çeşidi önemlidir” diye konuştu.

Daha sonra konuşan Fen Fakültesi  Biyoteknoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Hasan Ufuk Çelebioğlu, Peynirlerde probiyotik kullanımını konusunda bilgi verdi. Karaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden Veteriner Hekim Karaman Divle Obruğu Tulum Peynirinin üretim süreçlerini anlattı.

Küre Dağları Milli Parkı Mağaraları Peynir Üretimine Uygun

Küre Dağları Milli Park Müdürlüğünden Yemilhan Atılgan ise Küre Dağları Milli Parkının mağara potansiyeli açısından dünyada ikinci, Türkiye’de ise birinci olduğunu belirtti. Yaklaşık yüze yakın mağara barındıran Küre Dağları Milli Parkı mağaralarındaki iklim yapısının peyniri üretimine uygun olduğunu vurguladı.

Etkinliğe Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürü Birol Cangi, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Halil Balık, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Tümen katıldı. 

  • BARÜ ailesi bayramlaşma töreninde buluştu

  • Rektör Uzun’dan Ramazan Bayramı mesajı

  • BARÜ’lü milli sporcular gözünü 2024 Paris Olimpiyatlarına dikti

  • Rektör Uzun, basın mensuplarıyla iftarda bir araya geldi

  • BARÜ, BİRUS Projesiyle geleceği hedefliyor

  • BİRUS Proje ekibi, izleme takımıyla bir araya geldi

  • BARÜ’lü öğrenciler Ramazan ayı boyunca iftar sofrasında buluştu

  • BARÜ’de ‘Gazze ve Gönüllülük’ konuşuldu

  • BARÜ’de bağışıklık güçlendirici yeni formüller denenecek

  • BARÜ’nün BAKKA destekli projesinde imzalar atıldı